Avel

Avelsmål

Målet med våran avel är att behålla och stärka de egenskaper västsibiriska laikan har som allroundhund från sina förfäder.

Ett stort intresse att finna vilt, oavsett om det är en grävling i gryt, en stor älg eller en orre eller ekorre i ett träd. Hunden ska vara modig, jobba nära viltet och även våga ta sig ann rovdjur.

Vi vill att hundarna ska orka jaga hela dagarna. De ska kunna arbeta länge med ett vilt. Men hunden ska arbeta med oss som förare och sluta när vi vill.

Vi har möjlighet att meritera våra laikor på både älg, vildsvin, björn och skogsfågel och det är något vi strävar efter att göra med våra egna hundar och även önskar att våra valpköpare har som mål.

Lika viktigt som att hunden har en enorm jaktlust är exteriören.
För att en hund ska orka en hel dag i varierande terräng behöver den ha en korrekt exteriör. Har du dessutom en laika som jagar allt är jaktsäsongen väldigt lång och vi vill ha med våra hundar under många år.

Vi har lika höga krav på att hundarna ska efterfölja den uppsatta rasstandard som att de ska uppfylla våra jaktliga krav.

Det är för oss även väldigt viktig att hunden är stabil och trygg. Den ska vara snäll och vänlig mot alla människor och andra hundar.

Att hundar vi använder till vår avel fungerar hemma med familjen är extremt viktigt. Vi accepterar inte någon form av aggressivitet eller osäkerhet.

Avelsbasen i Sverige är begränsad och vi arbetar mycket för att tillföra nytt blod till rasen. Detta görs genom samarbete med kennlar i Norge, Finland, Litauen och genom att importera hundar från Ryssland.

I sammabete med
Serebjanka kennel, Norge
Azart Ohoty kennel, Norge
Gleizz kennel, Finland
Sava Giria, Litauen

Västsibirisk laika

Lite historia

I områden långt ifrån varandra skapades för flera hundra år sen grunden för vad vi idag kallar Västsibirisk laika.
Jägarna behövde sina hundar för att överleva, och största inkomstkälla var päls. Hundar som höll sig friska och uppfyllde alla jaktliga krav användes i avel.
Utan att behöva gå in allt för djup, väcktes intresset för befolkningarnas jakthundar efter Ryska revolutionen och arbetet startade för att få fram enhetliga raser med de egenskaper förfädernas jägare tagit fram och rasstandarder för flera lokala raser skrevs.
Efter andra världskriget hade antalet jakthundar i Ryssland minskat, det gick inte längre att följa den avelsplan man tog fram på 1920-talet och 1949 gjordes en ny geografisk indelning av raserna. De sedan 1925 av kynologer erkända raserna Vogul och Ostyak bildade tillsammans 1952 västsibirisk laika.
Två till utseendet olika typer av hundar men med samma enorma jaktlust och vilja att finna vilt.


Rasstandard

Västsibiriska laikan är medelstor och ska ha stark benstomme och välutvecklad muskulatur. Mankhöjd för tikar 51-58 cm och hanar 55-62 cm. Kroppen ska vara längre än hunden är hög.
Huvudet ska vara kilformat och ser man på det ovanifrån trekantigt. Ögonen ska vara ovala och snedställda. Öronen V-formade, högt ansatta och med spetsiga örontippar.
Kroppen ska vara välmusklad, svansen bäras tätt ringlad över ryggen eller höften. Frambenen raka och parallella. Bakbenen ska vara muskulösa och starka. Välvinklade och med något mindre tassar än framtassarna.
Alla färger utom svart är acceptabel. Men oftast ser man röd och brunaktiga nyanser tillsammans med vit och/eller grå. Vit eller vitfläckig är också accepterat.


Temperament

Västlaikan är en livlig hund med stort viltintresse. Den ska vilja jaga både fågel som klövvilt och rovvilt.
Det är en stabil och trygg ras med jämnt temperament. Självsäker och vänlig mot främlingar.

Kontakta oss

Jocke 0704-26 56 26

Pernilla 0766-52 39 65

Stora Rickeby 103, 19592 Märsta

Copyright © Alla rättigheter förbehållna